Category: Event 0

«ΠΑΡΑδοση & ΦΥΣΗ» αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, διοργανώνεται Ημερίδα και παράσταση για το κοινό.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ θα πραγματοποιηθεί στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου στις 5 Ιουνίου (Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος) στις 17.00 και η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου στο Θέατρο Στροβόλου στις 20:00 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Κλέλιας Βασιλείου.

Στηρίζονται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και το Δήμο Στροβόλου.

Η Κυπριακή παράδοση διαθέτει έναν πλούτο που αγγίζει πολλούς τομείς: μουσική, χορό, δρώμενα, δοξασίες, παραμύθια, ενδυμασία. Η επιλογή της προβολής ή και της έρευνας σε συγκεκριμένους τομείς της παράδοσης είναι από τους στόχους του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Αγ. Ομολογητών. Εξάλλου, ο προβληματισμός σε σχέση με θέματα που άπτονται της σύγχρονης πραγματικότητας είναι παράγοντας κινητήριας δύναμης στην έρευνα. Για τον λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια το Πολιτιστικό Εργαστήρι πραγματοποιεί σχετικές έρευνες οι οποίες αφορούν τις δοξασίες, τα δρώμενα, τα παραμύθια και τις εορταστικές εκδηλώσεις του Κυπριακού λαού, μέσα από τον κύκλο των εποχών, των αγροτικών εργασιών, της συγκομιδής και της άρρητης σχέσης της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου με τη φύση. Η έρευνα έχει αναδείξει τη στενή αυτή σχέση του ανθρώπου με τη γη και το φυσικό περιβάλλον.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, η ισορροπία στη σχέση αυτή έχει διαταραχθεί.
Στην παράσταση παρουσιάζονται δρώμενα, μουσικές, χοροί και τραγούδια από την ευρύτερη ελληνική παράδοση. (Κύπρο, Κυκλάδες, Χίο, Πελοπόννησο, Θράκη, Δράμα, Μ. Ασία).

Χορηγός επικοινωνίας, Δίεση 101,1 fm

Share this post