Category: Θέατρο - Κινηματογράφος 0

«Χλαρέγκιμπ – ένα πραγματικό συμβάν» | Θέατρο Δέντρο

Το «Χλαρέγκιμπ – ένα πραγματικό συμβάν» βασισμένο στο έργο «Κάτω από το Γαλατόδασος» του Ντύλαν Τόμας, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Κύπρο σε διασκευή και σκηνοθεσία της Κατερίνας Λούρα.

Ένας ύμνος στην αποδοχή, τη διαφορετικότητα, την αρμονική συνύπαρξη. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα του σπουδαίου Ουαλού ποιητή και πεζογράφου Ντύλαν Τόμας, του μοναδικού ποιητή που λατρεύτηκε εν ζωή με επιτυχία ανάλογη ενός ροκ σταρ.

Στις μέρες μας όπου η αποξένωση, ο φόβος, η αποστασιοποίηση, η μοναξιά, η απομόνωση, η βία απέναντι σε όποιον και ό,τι διαφορετικό έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας, το ξεχωριστό αυτό έργο εκπέμπει το μήνυμα ότι η αρμονική συνύπαρξη δεν είναι ουτοπία -μπορεί να συμβεί. Στο Χλαρέγκιμπ όλα είναι αποδεκτά και απολύτως σεβαστά… χωρίς απαγορεύσεις, νόμους και δικαστές. Η αλήθεια που φέρει ο άνθρωπος όταν ζει σε συμφωνία με τον βαθύτερο εαυτό του είναι αναγκαία για την ανθρώπινη αλλά και για την πνευματική του εξέλιξη.

Οι κάτοικοι του φανταστικού παραθαλάσσιου χωριού Χλαρέγκιμπ βιώνουν ένα συλλογικό όνειρο με έναν τρόπο απόλυτα μοναδικό. Κανείς δεν κρίνει τις παραξενιές, τα λάθη, τις ιδιαιτερότητες, τις αποτυχίες ή τα ελαττώματα κανενός. Πλάσματα αλλόκοτα, εκκεντρικά, ιδιόμορφα που ζουν στα όρια της τρέλας και της ηθικής. Ο ποιητής σέβεται τις ιδιοτροπίες και τις παραξενιές των ηρώων του. Τους καταλαβαίνει. Ταυτίζεται με την βαθύτερη ανάγκη τους να βιώσουν ελεύθερα και αλληλέγγυα την αλήθεια τους.

Ο Ντύλαν Τόμας με το Γαλατόδασος του ενδόμυχα καλεί τους «άλλους» να τον αποδεχτούν. Να κατανοήσουν τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις δικές του παραξενιές που και αυτός από μεριάς του κατανοεί και αποδέχεται για τον κάθε ένα, τον κάθε διαφορετικό.
Το Γαλατόδασος είναι ένα ποιητικό συμβάν σε μορφή πρόζας. Στα ελληνικά η ποιητικότητα του έργου αναδεικνύεται μοναδικά (και) μέσα από τη μετάφραση-απόδοση της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ.
Τα παράξενα, ιδιόμορφα πλάσματα του Χλαρέγκιμπ υποδύονται επί σκηνής η Κατερίνα Λούρα ο Βαλεντίνος Κόκκινος, ο Kiki Κακουλλής και η Κρίστη Χαραλάμπους.

Λίγα λόγια για το έργο
Ο ποιητής παρουσιάζει μια μέρα από τη ζωή των κατοίκων ενός φανταστικού παραθαλάσσιου ουαλέζικου χωριού, του Χλαρέγκιμπ. Σκηνές καθημερινότητας από μια φανταστική, πολύχρωμη κοινωνία. Ένας κόσμος από «παράξενους», γεμάτος κατανόηση και συμπόνια.

Στο Χλαρέγκιμπ ο καθένας ζει σύμφωνα με τη φύση του. Οι συνήθειες τους μη φυσιολογικές που στα μάτια των «κανονικών» δεν έχουν καμία λογική. Οι πράξεις τους συχνά ανήθικες. Η καθημερινότητα, άλλοτε σκληρή και αποκρουστική, άλλοτε όμορφη και ανάλαφρη συμβαίνει συχνά κατ’ επανάληψη χωρίς όμως να γίνεται μονότονη. Ελευθερία, αθωότητα, χαρά αλλά και πόνος. Ομορφιά και ασχήμια. Όλα «ένα πραγματικό συμβάν».

«Χλαρέγκιμπ – ένα πραγματικό συμβάν»
(Κάτω από το Γαλατόδασος)
Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Λούρα
Σκηνογραφία-Κατασκευές: Erik Magkeev
Κοστούμια: Βεστιάριο ΘΟΚ
Μουσική: Κυριακή Ιακωβίδου-Ηρακλής Πασχαλίδης
Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης
Αφίσα-γραφικά: Χρήστος Αλμαζίδης
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας
Παραγωγή Θέατρο Δέντρο
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Γεωργία Μεσιήτη
Email: georgia.music@gmail.com

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Κατερίνα Λούρα, Βαλεντίνος Κόκκινος, Kiki Κακουλλής, Κρίστη Χαραλάμπους
Παίζουν οι μουσικοί:
Κυριακή Ιακωβίδου (πιάνο-φλάουτο), Δημήτρης Πολυβίου(ηλεκτρική κιθάρα)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 | 18:00

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ
29 Οκτωβρίου 2023
5 και 12 Νοεμβρίου 2023

Ώρα: 18:00

ΔΕΥΤΕΡΑ
13 και 20 Νοεμβρίου 2023 | Ώρα: 20.30

∞Διάρκεια παράστασης 60’
Θέατρο Δέντρο
Eνότητας 44Β, Παλλουριώτισσα, 1041 Λευκωσία
Τηλ.: 99520835

Χορηγός Επικοινωνίας, Δίεση 101,1 fm

Για προσκλήσεις, γραπτό μήνυμα στο 2288 γράφοντας: ΔΙΕΣΗ (ΚΕΝΟ) ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ, Ονοματεπώνυμο, πόλη και αποστολή!
Χρέωση sms 41 σεντ/ευρώ

**Κάθε εβδομάδα κληρώσεις 

Share this post